Meniscus

Meniscus

In onze knie bevinden er zich tussen ons bovenbeen (femur) en onderbeen (tibia) 2 meniscussen.

Deze zijn beide c-vormig en bevinden zich aan de binnen- en buitenzijde van de knie. De structuur is voornamelijk kraakbeen en bindweefsel.


Als functie zijn deze belangrijk voor de stabiliteit van onze knie doordat ze bij iedere beweging meevolgen, de schokdemping en stimuleren ook de smering in het gewricht.


Het kan beschadigd raken bij een draaibeweging van de knie waarbij het onderbeen nog vast staat in de grond. Vaak is het zo dat de binnenste meniscus het eerst schade oploopt, omdat deze vastzit aan de binnenste knieband en daarom niet zo flexibel is als de buitenste meniscus. Door een dergelijke draaibeweging ontstaat er een scheur in de structuur. Deze scheur kan ervoor zorgen dat het kniegewricht niet optimaal meer functioneert. Vanaf de leeftijd van veertig jaar wordt de meniscus zwakker en kan er al bij een lichte draaiing een beschadiging van deze structuur optreden.


Mensen ervaren vaak pijn in de knie. Daarnaast kan de knie gezwollen zijn en kan men een instabiel gevoel ervaren. Door de scheuring heeft men vaak het gevoel alsof de knie ‘op slot schiet’. Ook kan men de knie niet goed meer buigen. Dit merkt men bijvoorbeeld bij het (trap)lopen, knielen, hurken, autorijden en fietsen.


Bij verdenking van een beschadiging kan men een MRI-scan of een kijkoperatie ondergaan. Wanneer er een scheurtje in de meniscus zit, kan het zijn dat u het advies krijgt om dit te laten hechten of verwijderen (meniscectomie). Wanneer de meniscus niet optimaal zijn functie kan uitvoeren, kan dit namelijk leiden tot een hogere belasting van het gewrichtskraakbeen en op lange termijn tot artrose. Het advies om wel of niet te laten opereren, is afhankelijk van de plek en de grootte van de scheur. Na een meniscusoperatie kan men weer na gemiddeld zes weken dagelijkse activiteiten uitvoeren. Het duurt gemiddeld zes weken tot drie maanden voordat zwaar lichamelijke activiteiten, zoals sporten, weer uitgevoerd kunnen worden. Het accent tijdens deze herstelperiode ligt vooral op mobiliteit, stabiliteit en kracht.

Spontane genezing van meniscusletsel

Een meniscusscheur kan spontaan genezen als de scheur zich bevindt in het relatief goed doorbloede buitenste deel van de meniscus. Dit herstel vergt enkele maanden; op jongere leeftijd verloopt deze genezing beter dan op oudere leeftijd.

Revalidatie na de kijkoperatie

Na de kijkoperatie mag u de knie belasten. Luister daarbij naar uw lichaam en doe alleen wat de pijn en de zwelling toelaten. Voelt u veel pijn of neemt de zwelling toe, dan is het verstandig om rustig aan te doen en minder te lopen. Om de zwelling te laten afnemen, kunt u de knie koelen en hoog leggen. U hoeft alleen krukken te gebruiken als uw behandelend arts dit noodzakelijk vindt. Om de knie zit een drukverband. Dit mag u na enkele dagen verwijderen. Vanaf dat moment mag u de knie buigen en strekken. De knie, evenals de operatiewondjes, kunnen enige weken dik blijven. Die zwelling verdwijnt vanzelf.


Fietsen mag zodra u de knie weer goed kunt buigen. Een andere sport kunt u meestal ongeveer 6 weken na de operatie hervatten, maar alleen als uw knie niet meer gezwollen is.

Wat te doen direct bij een knieblessure bijvoorbeeld tijdens training/wedstrijd? Koelen!

Na een verkeerde beweging of een val koelt u de knie zo snel mogelijk, liefst direct. Deze koeling gaat het ontstaan van de zwelling tegen. U start met 20 minuten koelen, dan 20 minuten zonder koelen en dan nog een keer 20 minuten koelen. Herhaal dit 3 tot 5 keer per dag, tot 48 uur na het ontstaan van het letsel. Loop zo min mogelijk; belast de knie het liefst helemaal niet. Ook dat voorkomt of beperkt de zwelling. Maak wel draaibewegingen met de voet en enkel, want dat is goed voor de bloedcirculatie.

Om de knie te koelen gebruikt u een ijspakking/coldpack of een theedoek met ijsklontjes erin. Let op: leg het ijs of de ijspakking niet op de blote huid, maar op een doek. Zo voorkomt u bevriezing van de huid. Is er geen ijs of coldpack voorhanden, houdt de knie dan onder koud, stromend water.

Het is onverstandig om met vochtvorming in de knie of met een knie die ‘op slot zit’ te blijven sporten.

Info 052 51 72 27 optie 1

info@