Knieprothese

KNIEPROTHESE

Wanneer ons kniegewricht zodanig versleten is en er sprake is van ernstige gewricht- en pijnklachten, kan men ervoor kiezen een knieprothese te laten plaatsen. Deze prothese vervangt het kniegewricht en is dus in feite een ‘nieuwe knie’. Hier kan met kiezen tussen een gedeeltelijke of een totale knieprothese met of zonder vervanging van de knieschijf (patella).

In de meeste gevallen wordt er gekozen voor een totale waarbij zowel de 'koppen' (condyllen) van het ovenbeen als het 'plateau' van ons onderbeen wordt vervangen. De knieschijf wordt vaak behouden.

Tussen het metaal zit een kunsstof 'kussen' dat de functie van ons kraakbeen en menisci overnemen waardor we de knie terug kunnen gaan gebruiken.

In de praktijk is het perfect mogelijk om indien gewenst terug te hervatten met bv tuinieren en sporten.


Het belangrijkste naar behandeling toe is zo snel mogelijk om post-operatief terug de knie te kunnen gaan gebruiken.

Bij voorkeur zien we u ook graag voor de operatie om enerzijds reeds enkele oefenigen te gaan doen om de spieren te versterken, een goed werkend spier gaat namelijk na de operatie zich ook sneller gaan herstellen.

De eerste behandelingen gebeuren aan huis daar het stappen en rijden dan nog niet mogelijk zijn. Hierbij gaan we voornamelijk werken op de zwelling, mobiliteit en het correct stappen met de krukken.


Een kinetec en/of hometrainer zijn hier zeker aan te raden, beide kunnen gehuurd worden. Contacteer ons gerust voor verdere info.


Zodra de mobiliteit het toelaat gaan we de volgende sessies verder zetten in de praktijk.


De ervaring leert dat bij de juiste doelen en motivatie de prothese vrij snel vergeten is.

Info 052 51 72 27 optie 1

info@