kniearthrose

Knie - Arthrose

Het kniegewricht is het gewricht tussen het bovenbeen, onderbeen en de knieschijf. Om te voorkomen dat deze botten over elkaar schuren, bevindt er zich op de uiteinden van deze botten een beschermlaag van kraakbeenweefsel. Door verschillende oorzaken kan dit kraakbeen beschadigd raken en in kwaliteit afnemen. Op dat moment spreekt men van slijtage van de knie. Dit kan uiteindelijk leiden tot artrose van de knie.


Een versleten knie kan verschillende oorzaken hebben, zoals overgewicht, een beroep waarbij men veel moet staan, sporten waarbij veel gesprongen wordt, een ongeluk, een standsafwijking van de knie, een reumatische aandoening, een meniscusoperatie of veroudering.


Een van de eerste kenmerken van een versleten knie is dat de knie stijver wordt. Dit merkt men voornamelijk in de ochtend (ochtendstijfheid) en als men gaat lopen, nadat men lang gezeten heeft. Daarnaast kan de knie opzwellen en kan men pijnklachten ervaren aan de knie. Ook zal men de knie steeds moeilijker kunnen strekken en buigen.


Wanneer men slijtage van de knie heeft, is het belangrijk zwaar belastende activiteiten, zoals lang staan en springen, te vermijden. Ook is het belangrijk om de knie soepel te houden door veel te fietsen en/of te zwemmen. Dit zijn activiteiten waarbij de knie onbelast beweegt. Dit is goed voor de kwaliteit van het kraakbeen in het gewricht. Daarnaast is het raadzaam contact op te nemen met ons, zodat wij u kunnen helpen om de knie zo lang mogelijk soepel te houden. Wanneer men ernstige slijtage van de knie heeft, zullen de klachten heviger zijn en leidt dit uiteindelijk vaak tot een knieprothese ofwel ‘nieuwe knie’. Dit gebeurt altijd in overleg met uw huisarts, kinesitherapeut en orthopedist.

Info 052 51 72 27 optie 1

info@